På flugfisketur i Dalälven i Mora. Euro nymphing style!

Tankar om fiske – Det moderna nymphfisket

Tankar om fiske – Modernt nymffiske – Varför älska eller hata?

Inom vår värld av fiske så kommer det hela tiden fram nya tekniker att fiska på, och många av oss är ofta benägna att snabbt förkasta och prata skit om dem. Varför? Har man själv provat innan man bedömer och avlägger sina argument? Oftast inte är min egna uppfattning…

 

Modernt nymfffiske – Euro Nymphing

Denna form av flugfiske är på inget sätt en ny företeelse, utan den har funnits ganska lång tid bland de som tävlar inom flugfiske. Det man då oftast har hört talas om är så kallat ”chech nymphing”, och det är den tekniken som har skördat många framgångar i olika mästerskap för flugfiske. Olika nationer har lite egna varianter på hur tekniken fiskas, men de utgår alla i stort sett från samma grund så vitt jag kan förstå.

Jag ska inte gå in på en massa teknikaliteter för därtill är jag alldeles för okunnig, men förenklat så kan man säga att det är som att flugfiska med ett flöte. Flötet fungerar som nappindikator, precis som ett vanligt flöte när man metar. Under indikatorn så har man en tafs (rigg) , och i den tafsen så fäster man en tung fluga som drar ner djupt. Hur djupt bestämmer man själv genom längden på tafsen från indikatorn.

Så, det var förenklat. Vill man läsa in sig mer så är det bara att googla eller söka på Youtube efter ”euro nymphing”, ”czech nymphing”, ”modern nymphing” eller något liknade. Länkar hittar du längst ner i inlägget.

Under länkarna finns mer tankar, info och förklaringar om olika variationer och betydelser för dessa olika tekniker. Det är den kunniga Leif Pihl från Orsa som delar med sig. Tack Leif Pihl för det!

Olika tekniker för olika förhållanden

Som sagt så är det ingen ny företeelse det här med ”modernt nymffiske. Själv började jag att flugfiska som tolvåring i början på 80-talet och på den tiden testade man sig fram med allt möjligt. För att härleda till ”euro nymphing” så minns jag hur jag experimenterade med torrfluga som upphängare (flöte) och en tung nymf eller våtfluga i änden av tafsen för att försöka locka abborrarna till hugg vid risvålen i Rämmasjön i Älvdalen. Det var grymt effektivt och abborrarna tog ofta den frihängande flugan. Nån gång provades detta i älven också, men eftersom det ”alltid” vakade fisk på den tiden blev det nästan uteslutande fiske med torrfluga som gällde.

Flugor till "euro nymphing gjorda av silikon.
En del flugor som fiskas med tekniken ”modernt nymffiske” ser rätt roliga ut. Här är några bundna med silikonstumpar från en leksak. Det går också bra att använda kondomer och gummiband i olika färger. Om möjligt, använd obrukade….kondomer ha ha ha…!

 

Jag vill fiska året om!

Hur som helst…Det är ju så att väder och vind och andra faktorer gör så att man måste variera sitt fiske om man vill få fisk. Det är inte alltid det kläcker eller svärmar insekter så att fisken tar på ytan. Ibland blåser eller regnar det, det kan vara kallt och på många andra vis vara så att man måste ändra taktik för att få fisk. Så varför då inte göra det? Jag menar, älskar man att fiska, och vill kunna fiska i många olika förhållanden, ja då bör man ju också variera sitt fiske. Eller?

Flugfiske på vintern funkar det också.
Att fiska ”sommarfiske” året runt har nu för mig blivit möjligt med alla nya tekniker och utrustning inom sportfisket. På vintern är fisken oftast trög och hittas längs botten. Med nya tekniker inom jiggfiske för spinn och inom nymffisket för flugfiske blir det ändå möjligt att komma åt och lura fisken även en vinterdag.

 

Jag älskar att fiska och jag älskar i stort sett allt som har med fiske att göra! Latmete vid bryggan, trolling efter feta gäddor, jigga med microsmå jiggar efter abborre, flugfiska gädda och abborre, smyga i en å med ett metspö eller ett flugspö efter skygga harrar och öringar, och nu också så kallat ”modernt nymffiske” efter att ha provat på det ”på riktigt”. Denna variation i mitt fiske gör att jag kan fiska i stort sett hela året och i nästan alla sorters väder. Nu ser jag till exempel inte vintern som ett stort långt hinder längre. Istället ser jag fram emot de vinterdagar då solen tittar fram och termometern visar runt nollan, så att jag kan packa flugspö eller jiggspö och ägna mig åt ”sommarfiske” mitt i vintern.

 

Snobberi!

Tänk att kunna ”sommarfiska” året runt! Det är ju det man vill när man älskar att fiska! Eller hur!? Så varför då vara så snabb att förkasta något som gör att man kan släpa arslet ur soffan en grå och kall höst- eller vinterdag för att ge sig ut och ägna sig åt det man älskar?!

Jag drämmer inte till någon speciell med detta inlägg, men jag tycker att det har blivit lite för mycket ”uppnäst snobberi” och nästan som prestige emellan oss fiskare! Att man ser snett på någon även fast de SPORTFISKAR, och då bara för att de gör det på ett sätt som man själv inte tycker om eller ens har provat! Det är faktiskt, i mina ögon, rent ut sagt barnsligt löjligt!

Jag har hört saker som att detta sätt att fiska på är lika med som att man skulle meta med mask och långspö, och även från vissa håll hört att det borde förbjudas. Att det ska vara så effektivt att man fiskar ut bestånd. Va?! Vad grundar man detta på, undrar jag? Är det för att det eventuellt kan se ut som om man metar med långspö när man håller upp flugspöt för att få en bättre drift för flugan? Nä, skärpning!

Och sen att de som håller på med det skulle ägna sig åt att fiska ur ett bestånd håller jag som högst osannolikt. Det är nämligen av egen erfarenhet ett svårt sätt att fiska på, och jag kan inte tänka mig att de som håller på med det är annat än kunniga sportfiskare som i de flesta fall kör med catch and release.

Id äter också nymfer och kan med fördel fiskas med modernt nymffiske i strömmande vatten.
En Id blev den första fisken för mig på modernt nymffiske. Idarna i älvens strömmande vatten var rätt kul att ”träna” på då de var både huggvilliga och starka. Tappade en som jag uppskattar till 2.5 kg plus som var tung och stark som fanken.

 

Harr tagen på en djupt fiskad nymf a là "euro nymphing".
Till slut krokade jag en Harr när tekniken började sitta. Den följdes av några till innan det var dags att vända hemåt.

 

Jag tycker att det finns fler saker som pekar på att denna teknik är något som erfarna och garvade flugfiskare pysslar med.

Nämligen så ska man först lära sig att flugfiska, vilket inte går på en dag utan snarare kan ta ett helt liv. Man ska lära sig tekniken modernt nymffiske, vilket inte heller går på en dag.

Man ska lära sig att läsa ett vatten för att veta var fisken står, och hur man bäst ska positionera sig för inte skrämma fisken. I tillägg till det kommer läran om insektslivet. Där allt om aktiva tider och variation i årstider och från vatten till vatten har stor betydelse, och är en hel vetenskap i sig.

Man ska ha gott om cash då en hyfsad flugfiskeutrustning tyvärr ofta kostar skjortan. Man ska….ja jag kan nog fortsätta men det räcker.

Alltså, jag tycker inte att detta sammanfattat är saker som pekar på att det moderna nymffisket skulle vara någon sorts rovfiske som borde hatas, ratas eller förbjudas. Tycker ni?

Variation i allt ger enligt mig ett rikare liv!

Visst finns det dom som kan nöta hela livet med en torrfluga, likt som att det finns dom som kör samma ställning i sängen ett helt liv och kan vara nöjda med det. Det är i sig inget fel om man vill ha det så, men man ska då inte gå och snacka skit om grannen som provar lite allt möjligt både i flugasken och i sängen innan man provat själv först!

Så nu tycker jag att ni ska prova på lite variation både i fisket och i….ja ni vet vad och…

…Älska och Fiska På!

/A S F – Magnus Bozell

 

Länkar

Modernt nymffiske på Youtube

Euro nymphing på Youtube

Video i Allt om flugfiske

Allt om flugfiske – Utveckla ditt nymffiske

 

Modernt nymphfiske – Tankar, info och förklaringar av Leif Pihl

”Inget sportfiske är i sig övereffektivt, farligt eller utgör något hot mot ett fiskbestånd.
Detta är helt och hållet fiskarens ansvar. Det praktiska fisket i sig är bara ett ”verktyg”, för att uppnå ett mål. Fiskarens vilja och moral, etik och kunskap måste styra detta!
Om nymffisket liknas vid maskmete så då är väl torrflugefisket att likna vid ”brödmete”

Fisken äter ca. 80-90% av sin föda under ytan, (undantaget viss ”vitfisk”) så vill man ha fisk när den inte äter ytföda, varför ska man inte fiska där då?

Euronymphing är en hybrid, sammanslagning av olika stilar. Czech, Polish, French, UK, US och flera andra varianter av Modernt nymffiske.

Dynamiskt nymffiske” är en förädling av denna hybridmetod, ”euronymphing”, kan man säga.
Fiskas uteslutande med blyfria tafsar och nymfer, och hullinglöst.


Älvar och större vattendrag är ju komplicerade dynamiska miljöer med en stor variation av strömhastigheter, vattendjup och bottenmiljöer.
Tanken med den dynamiska metoden är bl.a. att lära sig behärska dessa svårigheter, (så långt som möjligt), med olika metoder med bl.a. :
Vikter på nymfer – Ankarnymfens placering –  Indikatortafsar för att avläsa strömmar samt fiskedjup och eventuella ”napp” – Väldigt långa tafskonstruktioner, ofta på upp till 10-15 meter med supertunna starka ”tipdelar” som snabbt levererar ”födan” (flugan) till bottenregionen där fisken äter, sen så kallade ”feedingzone”. Att fiska med andvänds anpassade långa nymfspön för att kontrollera olika ytströmmar mm, ofta 11-fot långr i klass 2-4.

*Czech, eller Tjeck, vilket indikerar ursprungslandet fiskas i original nästan uteslutande med nattsländelarver och ”clownflies”.

*”Flöten” bör användas sparsamt när man nymfar, om dessa inte är mycket små ”indikatorer”. Det skrämmer oftast mer än hjälper. Dessutom krånglar det till det med ”draggning” och så vidare, då ytvattnet rör sig mycket snabbare än vattnet nära botten där man ska fiska. Man ska dessutom vara en djävul på att menda för att kunna fiska med ”flöte” i strömmande vatten på ett bra sätt .
Istället används ofta indikatortafsar, det vill säga inknutna fluofärgade korta tafsdelar som dels anger djupet man fiskar på, och även hjälper till att signalera ”dragg”, strömhastighet, i de olika vattenskikten, samt ”hugg” i olika varianter. Detta fiskas med meoder som kallas ”tightline” eller ”highsticking”  för att hela tiden ha kontakt med riggen och nymferna, och upptäcka ”hugg” eller bottennapp…”

Om A S F / Magnus Bozell

En helt vanlig pappa och man som älskar i stort sett allt som har med fiske att göra! Fiskar helst med fluga och lätt spinn efter Öring, Harr, Abborre och Gädda i älvar, åar, hav, sjöar och tjärnar. Fiskeintresset började i unga år när jag fick följa med min idol och morfar på bäckmete i Rämmaån i Älvdalen, inkletad i äkta gammal Bäckolja av mormor...

Se Även

Jag vilar flugspöt och tittar på solnedgången

Österdalälven öppnar för året

Så kom äntligen 16 maj och första chansen att få vifta med flugspöt efter öring …

Kommentera