Gäddfiske i Gävle med Niklas Chara Landin

Sänkt moms för Naturguider

Läste för någon dag sedan att det ligger på förslag i regeringen om att sänka momsen för naturguider. Det är ju väldigt bra, men är det verkligen momsen som är problemet för en småföretagare?!

Jag tycker att det är ett jättebra förslag att sänka momsen för naturguider, då det gör att man kan sänka sitt arvode och bli attraktiv för en större kundskara. Förslaget kommer från Miljöpartiet som vill sänka momsen från 25% till 6%. Väldigt bra tycker jag, som sagt, men varför inte sänka fler avgifter?

Jag har försökt driva en guideverksamhet inom sportfiske och upplevelser i snart 25 år nu, men jag har aldrig vågat sätta riktig fart på verksamheten. Det har mest blivit guidningar på fritiden vid sidan om ett ”riktigt” jobb, eftersom det krävs en rejäl omsättning för att ha möjlighet att helt ut leva på en verksamhet av det här slaget. Satsning både i fråga om tid och investeringar.

Idéer finns det gott om och investeringar har jag gjort minsann! Till exempel så byggde jag och några vänner Dalarnas första klätterbana i anslutning till skidområdet i Grönklitt i början på 90-talet. Det bekostades mestadels av oss själva, men också av ett så kallat ”starta eget bidrag” som intressanta och nystartade företag kunde få på den tiden. Tanken var klockren! Inget var omöjligt och inget kunde gå fel! Vi hade ju hela Grönklitt bakom oss, och alla dess besökare skulle ju givetvis klättra i vår klätterbana. Trodde vi ja! Det gick i stöpet trots hård marknadsföring från Grönklitt och trots att vi ”bara” tog dryga hundringen för att få klättra omkring i rep, nät, hängbroar och på stockar 5 – 6 meter upp i luften.

Visst kom det en hel del besökare, och bland annat så hade vi alla Elitseriens (ishockey) sportchefer där som konferensaktivitet. En längdåkningen forum ifrån Orsa firade sin 50-årsdag med en aktivitet hos oss, och träden var fullsmetade med längdskidåkare med OS- och VM-medaljer hemma i prishyllan. Men inte fan tog det fart för det! Trots att alla förklarade för oss att det var en av de roligaste saker de någonsin gjort! Samtidigt började jag smyga igång verksamheten som fiskeguide för att försöka få in mer pengar så att jag kanske skulle kunna leva på det. Det gick ändå inte att driva med lönsamhet på 3 personer, så mina två partners hoppade av. Jag försökte några år till, men det gick ändå inte att ta ut en lön att klara sig på. Det blev knappt ens så det räckte till fickpengar.

Hur som helst…Nu kommer jag snart till poängen, jag lovar.

Upplevde aldrig momsen som det största problemet?

Jag ägde och drev ett företag ”på riktigt” mellan 2005 och 2010. Det var i golvbranschen och jag anlade golv i sporthallar, konstgräsplaner, tennisbanor och byggde näridrottsplatser. Jag hade under dessa år som mest 4 anställda och det gick riktigt bra för firman, som drog in en bra årslön plus en rätt trevlig vinst. Poängen är den att jag aldrig riktigt upplevde momsen som det stora problemet! Visst blir det mycket pengar av de där 25 procenten som ska läggas på priset till kund, men momsen är ju ändå på ett sätt pengar som ”lånad” av staten. Pengar som en företagare kan få tillbaka när det köps in redskap, material och annat till verksamheten. Så åter igen nej, jag upplevde inte momsen som det stora problemet!

Det jag däremot upplevde, och upplever, som ett stort problem är arbetsgivaravgiften! Den avgiften ligger på dryga 30% och räknas på den bruttolön och de förmånsvärden (bil, lunch, boende mm) som företaget betalar ut till alla som tar lön i företaget. Och den gäller för små enskilda firmor likväl som för stora multinationella aktiebolag. Skillnaden är att de stora jättarna vet hur man skatteplanerar, både i det här landet och utomlands, vilket är något en liten sketen ensam fiskeguide i Dalarna har väldigt liten chans att göra, eller ens vill göra!

Sänk eller slopa arbetsgivaravgiften eller inför ROT eller RUT!

Men vad har jag för förslag som är bättre då, undrar ni kanske? Jo, varför inte sänka arbetsgivaravgiften för mindre enskilda företag med lika mycket som de har på förslag att sänka momsen?! Kanske sätta en gräns för omsättningens storlek? Ta bort arbetsgivaravgiften för upp till 2 eller 3 anställda? Införa någon form av ROT- eller RUT-avdrag på upplevelsetjänster och naturnära tjänster? I kombination med den sänkta momsen. Jag övertygad om att det skulle sätta fart på småföretagandet inom branschen för naturnära tjänster!

Bort med ”svartjobben” och få in mer skatt till staten

Jag är också övertygad om (jag vet) att rätt många har sitt intresse fiske och natur som en liten svart kompletterande sidoinkomst till en ”vanligt” fast inkomst. Jag har nämligen själv haft det så, och känner andra som haft och har det likadant. Om fler sänkningar av utgifterna för en liten enskild företagare skulle kunna bli verklighet, så skulle vi nog få se fullt av små företag med 1 eller 2 anställda ploppa upp runt om i Sverige. Det är i alla fall min övertygelse!

Fler lättnader för mindre och enskilda företag skulle innebära att fler förmodligen skulle våga att ta steget och starta ett företag. Antingen på heltid eller kanske på deltid i kombination med ett annat arbete. I ett steg vidare så kanske den lille företagaren efter ett tag vill expandera, och för att göra det kanske det behöver anställas 1 eller 2 personer. Mattematiken är enkel och kan bara ge fördelar för ett lands ekonomi! Fler sätts i arbete och tjänar pengar som de inte bara betalar skatt på, de konsumerar också. Allt från lyxartiklar till vardagliga saker som mat! Enkelt! Eller?

I min tro och tanke är fler sänkningar och andra lättnader av avgifter för små företagare rätt väg att gå, och jag hoppas att det kan komma att bli så inom en snar framtid. Endast en lättnad, och då för en specifik bransch räcker inte. Speciellt inte när det samtidigt läggs på mer och mer skatter och avgifter på så mycket annat, vilket samma sak som att ge med ena handen och samtidigt ta tillbaka flerfaldigt med andra handen! Men det är iallafall ett steg i rätt riktning!

Detta är vad jag tycker och tror! Vad tror och tycker ni? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan…

Fiska På! (och våga följ din dröm…)

A S F / M Bozell

Länk till förslaget om sänkt moms. Artikel i Dagens Industri

Om A S F / Magnus Bozell

En helt vanlig pappa och man som älskar i stort sett allt som har med fiske att göra! Fiskar helst med fluga och lätt spinn efter Öring, Harr, Abborre och Gädda i älvar, åar, hav, sjöar och tjärnar. Fiskeintresset började i unga år när jag fick följa med min idol och morfar på bäckmete i Rämmaån i Älvdalen, inkletad i äkta gammal Bäckolja av mormor...

Se Även

Hemulån i Mora är vacker men svår att fiska fluga i

Äntligen är fisket igång på riktigt!

Våren har varit lång, kall och segdragen, men nu är värmen här och fisket har …

Kommentera