När åar och älvar går torra…Prova något annat!

Alltså den här värmen!! Och avsaknaden av regn!!

Bäckar och åar går torra eller näst intill, och fiskar och andra djur och organismer får svårare och svårare att klara sig. I många av våra rinnande vattendrag och i en del sjöar är det riktig kris just nu, och det uppmanas och vädjas från många håll att man inte ska fiska i dessa vatten.

Det här är något som är riktigt allvarligt och jag tycker att man ska lyssna på dessa uppmaningar! Fisken har det nog illa som det är just nu! Lägger man då till att vi sportfiskare är och klampar omkring och krokar och drillar och släpper tillbaka dessa ”efter andan kippande fiskar”, så är det riktigt illa! Så illa att det i princip är en dödsdom för fisken som just blivit drillad och släppt tillbaka! Det spelar ingen roll hur försiktig man är, så låt hellre bli!

Byt fiske

Gör som jag gör när fisket i rinnande vatten efter harr och öring är trögt, eller behöver vila för att det är för lågt vatten. Byt fiske och fiska på annan fisk istället! Som abborre till exempel! ”Vår mesta fisk” abborren finns nästan överallt, och att fiska abborre på fluga är fasiken riktigt roligt! Det faktum att den finns ”överallt” och i stora mängder öppnar upp många ställen och möjligheter som gör att man kan flugfiska i princip var som helst nästan när som helst, och jag lovar att du inte kommer att bli besviken om du testar.

Utrustning för flugfiske efter abborre

En bra lin- och spöklass till abborre är klass 7. Flytande- eller intermediatelina, eller helst båda så det går att fiska både under och på ytan.

 

Egentligen började jag mitt flugfiske efter abborre redan i mitten av åttiotalet, då jag som tolvåring spenderade mången sommar i kompisens familjs stuga vid Rämmasjön i Älvdalen. Det hett eftertraktade bytet i sjön var de stora mörka öringarna, men eftersom öringarna var svårflörtade – och för att en tolvårings tålamod inte är det längsta – så ankrades båten allt som oftast vid någon risvåle i sjön. Där  laddades mitt klass 5-spö med nån tung nymf och en eller två upphängare i jakt på de många och huggvilliga abborrarna.

På den tiden tog jag vad jag hade till hands, och det fungerade alldeles utmärkt med mitt glasfiberspö i klass 5. Idag när flugfisket efter abborre är väl etablerat så finns det utrustning som är framtagen för just detta fiske. När jag för några år sedan började fiska fluga mer konkret efter abborre så började jag med ett kit från Vision som heter Abbo. Det är ett kit som är kanon att fiska abborre med, och det går dessutom att slänga lite lättare gäddflugor med det. Prisvärt är det också då man för drygt 2.500 kronor får spö, rulle, sinktkip-lina och tafs!

Nu några år in i mitt ”abborrflugfiske” så har jag uppdaterat min utrustning. Jag har valt ett styvare spö och gått över på flyt- och intermediatelina. Anledningen till det är att jag på så vis kan använda mitt spö till mer varierat fiske, och därigenom får mer valuta för pengarna. Ett styvare och snabbare spö klarar mer vind så nu kan jag till exempel använda min utrustning till öring på kusten. Det klarar också lite tyngre nymfer, streamers och större torrflugor, vilket gör att jag även kan använda det i älven för tyngre öringfiske.

Den utrustning jag har valt kommer helt och hållet från Vision då jag tycker att de har riktigt bra prylar till rätt pengar. Spöt jag har valt är ett Onkio i klass 7. Det är snabbt, styvt, lätt och riktigt prisvärt! Rullen är en Kalu och priset på den är löjligt lågt när man betänker att man får en broms i carbon som oftast sitter i mycket dyrare rullar. Snygg är den också! Linorna jag har valt är en flytande skjutlina och en intermediatelina som heter Kust.

Att ha två olika linor ger variation i fisket, men man klarar sig utmärkt med en lina. Skulle jag vara tvungen att välja en lina så blev det en flytande, och det är oftast det jag använder. En flytande lina går att fiska både på och under ytan. För att komma ner en bit även med flytlina så använder jag bara en längre tafs som gör att flugans vikt gör att den kommer ner en bit. Med en riktig lång tafs går det att komma ner till 2-3 meter, men tänkt på att tapera tafsen ordentligt när du använder lång tafs så att tafsen ”rätar” ut ordentligt.

Givetvis finns det fler olika märken att välja och tillexempel Sameo, Guideline, Greys med flera erbjuder bra produkter till bra priser. Det bara blev så att jag helt enkelt fastnade för Vision och har fortsatt med det märket nu i några år.

Flugor till abborre

Bobbieflugor och popperflugor är effektiva på abborren. Popperflugfiske är dessutom ett jäklig roligt fiske då man ser huggen som dessutom är hårda och explosiva!

 

Abborren är en rolig och intressant ”flugfiske-fisk”! Den hugger på nästan allt, går i stora stim och är stridbar och stark! Det tillsammans är en kombination som gör att den går att fiska med många olika flugor. Som jag skrev så fiskade jag i min ungdom abborren med förtyngda nymfer och våtflugor med mitt spö i klass 5. Det går lika bra idag som det gjorde då, så testa gärna det innan du köper en extra utrustning för ditt abborrflugfiske.

Idag finns det en uppsjö av flugor för just abborre. Det finns Bobbies, Mopflies, Dog Nobblers, Baitfish-streamers med mera med mera. De jag använder mest är Bobbies i olika storlekar och form, popper och Baitfish-streamers. Bobbies har ögon av foam som gör att de vill flyta.

Bobbiefluga fiskar jag med sjunkande lina av något slag och lång tafs. Den sjunkande fluglinan drar ner flugan medan den långa tafsen ger utrymme för flugan att flyta upp. Detta ger flugan en jiggande gång då den dras ner när man drar in linan, och flyter uppåt när man håller still. Det är dödligt effektivt på trög abborre!

Popperfluga fiskar jag på samma sätt som jag fiskar en popper med spinn, det vill säga genom att rycka hem den så att den gör ”poppljud” och stänker vatten omkring sig. Också det är effektivt på abborren och speciellt då när de jagar småfisk i ytan. Det är det roligaste flugfisket efter abborre, iallafall enligt mig!

Baitfish-streamer är en streamer som är bunden för att efterlikna betesfiskar som mört, löja med flera. De är bundna med material och på ett sätt som gör att de håller formen men ändå är livliga i vattnet. Dessa flugor fiskar jag på djup från ytan ner till 2-3 meter och jag rycker hem dem varierat. Korta snabba med paus, långa långsamma och en kombination av de båda sätten. Det är bara att testa sig fram vilket som funkar.

Streamers som liknar betesfisk är riktigt bra flugor! Jag fiskar dom med antingen flytlina och lång tafs, eller med intermediatelina och lite kortare tafs.

Glöm inte torrflugan!

Abborren äter gärna sländor på ytan, glöm inte det! Några av de största abborrar jag har fått har jag faktiskt tagit på torrt när jag har fiskat efter öring, och en stor Streaking Caddis som är snabbt dragen över ytan är ofta ett bra sätt att komma i kontakt med abborren på. Även stora dagsländor är effektiva och speciellt då under perioder när Vulgatan kläcker. Abborren älskar dessa munsbitar! 

Har du nu inte provat på detta fiske så tycker jag att du ska göra det för det är riktigt jäkla underhållande! Börja att testa dig fram med din ”vanliga” utrustning och nån tung nymf eller nån stor torrfluga vid ställen som du vet håller abborre. Gillar du det så kan du välja att köra med den ”vanliga” utrustningen eller köpa på dig utrustning för just abborrfiske efter egna önskemål eller efter mina tips. Mina tips hittar du som länkar längst ner i inlägget, men kom ihåg att det finns andra märken än just Vision.

Så passa på att testa nu när vi har den varmaste sommaren i mannaminne! En värme som dränerar våra rinnande vattendrag och gör de ofiskbara eller nästintill, men som gynnar en solfisk som abborren! Du kommer inte att bli besviken, jag lovar!

 

Fiska På!

Magnus Bozell

 

Länkar

Kit – Abbo från Vision

Spö – Onki från Vision

Rulle – Kalu från Vision

Flugor till abborre

Om A S F / Magnus Bozell

En helt vanlig pappa och man som älskar i stort sett allt som har med fiske att göra! Fiskar helst med fluga och lätt spinn efter Öring, Harr, Abborre och Gädda i älvar, åar, hav, sjöar och tjärnar. Fiskeintresset började i unga år när jag fick följa med min idol och morfar på bäckmete i Rämmaån i Älvdalen, inkletad i äkta gammal Bäckolja av mormor...

Se Även

Jag vilar flugspöt och tittar på solnedgången

Österdalälven öppnar för året

Så kom äntligen 16 maj och första chansen att få vifta med flugspöt efter öring …

Kommentera