Evita och abborren!
Jag hoppas evinnerligt att min dotter får fiske som ett livslångt intresse...

Fiske är mer än att ”bara” fiska

Fiske för mig för nog det mest centrala i mitt liv – förutom familjen – och det är det som ger mig energi att hålla igång resten av allt som ska hinnas med i livet. 

Att komma iväg och fiska betyder så mycket mer än att just fiska för mig, fast visst är det så att det är själva fisket som drar i grund och botten. Men det har med åren och kraven som ställs i livet kommit att betyda och ge så mycket mer. Mer än den där känslan från pojkåren när man gick på spännande upptäcktsfärder längs öringbäckarna. Känslan av sommarlov och frihet, och vetskap om att bäckar, tjärnar och älvar skulle utforskas under det nästintill evighetslånga sommarlovet.

Så var det under pojkåren när inga krav ställdes. Iallafall inte mer än att man skulle komma hem när det var dags för mat, och inte vara ute hela långa natten så mormor skulle vara orolig. Det var en vackert ljusblå och kravlös tavla med enkla och få penseldrag som målades i ungdomsåren, och jag minns det som att jag alltid fiskade. Iallafall när man så här efteråt ser tillbaka på den tiden, och det här är något jag försöker ge min dotter i arv.

Dottern får sin första abborre på bryggan
Dotterns första abborre drillades och vevades in under mycket skratt och glada hejarop från mig!

Jag älskade fiske redan från start någon gång i 3-4 årsåldern, och jag gick otåligt och längtade på att få följa med pappa, farbror och fasters man för att jaga de skånska gäddorna i sjön Örsjön. Något jag längtade efter kanske ändå mer var sommarlovet och att få åka upp till mormor och morfar i Älvdalen i Dalarna. Det var där jag spenderade större delen av mina sommarlov, och morfar och mormor fick tidigt en central roll i mitt liv och mitt fiske. Morfar var nämligen en fiskare av rang och han fiskade på alla möjliga sätt och vis. Det var allt från bäckmete i någon bäck i Älvdalen eller å till att fiska med långspö och flugspö i Glomma i Norge. Behöver jag säga att jag älskade mina sommarlov!

Minibåten har gett mig många sköna och lugna stunder i fiskets tecken.
Varje dag känner jag ett sug efter att få sätta mig i minibåten och ro ut för en stunds fiske och avkoppling.

Nu många år och fisketillfällen senare har familj och jobb målats in i tavlan, och med dom penseldragen har även vuxenlivets alla krav och göromål hamnat med bland färgerna. Jag säger inte att det är något som tynger mig, nej tvärtom. Min fru och min dotter är det absolut bästa som har hänt mig, och jag älskar dom båda mer än allt annat på jorden. Definitivt! Och jobbet jag har är också en skänk från ovan, och jag jobbar med något som jag tycker är intressant och roligt. Jag jobbar dygnspass så jag har rätt mycket ledig tid. Ledig tid som ska fördelas på hem, familj, saker som ska göras nu när man är vuxen, vänner och sist men inte minst…fritid.

Fritid i mitt fall är nästan helt och hållet lika med fiske! Iallafall så försöker jag planera det så! I denna del ingår även vänner eftersom jag nu för tiden nästan bara umgås med vänner som fiskar. Det är då oftast vänner jag haft länge, men sen är det ju så att som fiskare så träffar man jämlikar när man är ute och fiskar också, vilket är en stor bonus man får av fisket. Nån gång blir någon av dessa nya kontakter till en vän, och vips så har man fått ännu en vän som delar intresset fiske, och så rullar det vidare.

Jörgen funderar på vilket drag abborrarna vill ha idag.
Jörgen som är en av mina allra bästa vänner funderar ofta och länge. Här funderar han på vilket drag han ska välja…

Jag har en vän från förr, och det är han som får stå ut med alla mina upptåg eftersom det nuförtiden är honom som jag oftast fiskar med. Det är en vän som träffades via en annan vän som jag fiskade med, och jag minns att jag inte tålde idioten under som första åren. Jag tyckte att han var en riktig besserwisser som kunde och visste allt, och alltid skulle säga emot saker som jag sa. Vi var riktiga motpoler och helt olika i hur vi tog oss an och såg på saker. Det blev ändå så att vi fiskade mycket tillsammans under några år eftersom vi hade en gemensam vän. Åren gick och under en period så hade vi inte så mycket kontakt, men plötsligt råkade vi på varann igen. Vi kände på varandra lite och hur det nu kom sig så började vi att fiska ihop lite då och då och fortsatte så under några år. Den vännen heter Jörgen och är en av dom vänner jag idag håller väldigt högt och har stor respekt för.

Idag pratar jag och Jörgen med varandra i stort sett varje dag, och samtalen har alltid med fiske att göra. Vi är fortfarande motpoler i hur vi tar oss an och ser på saker, och vi argumenterar ofta om vad som är vad eller rätt och fel. Jörgen gillar att vrida och vända på saker för att se en lösning och sedan analysera fram hur man ska göra, och han är en otroligt duktig innovatör och problemlösare. Själv så är jag sådan som häller bensin på en redan brinnande eld eftersom jag vill att det ska brinna mer och fortare. Vi är alltså totalt olika som personer, men vi har en stor gemensam nämnare…nämligen fisket! Att vi är så här olika tror jag är just det som gjort att vi hållit ihop så pass länge som vänner. Det och fisket såklart!

Den unika skapelsen Portabel Minibåt byggs i Mora av JN Innovation.
Den Portabla Minibåten som är Jörgens skapelse är en helt fantastisk båt. Lätt att få med sig och väldigt allround, och jag älskar den.

Jag tjatar alltid på Jörgen om nya teorier vad gäller fiske och även livet självt, och Jörgen lyssnar tålmodigt. Ibland tröttnar vi på varandra – eller Jörgen tröttnar på mig – och vi tar en time-out, men vi hittar alltid tillbaka på nåt sätt och det sättet är alltid fiske. Det sägs ju att motpoler dras till varandra, och det är väldigt tydligt i min och Jörgens kompisrelation. Så Jörgen, håll ut, jag behöver ditt lugn, och du behöver min iver! Så är det bara, och jag hoppas du står ut många år till!

Nu pladdrar jag iväg känner jag, men kärnan i det hela är ändå fiske och alla de positiva saker som fisket har gett mig, och det är något som jag vill föra vidare till min dotter. Fiske är en bra och nyttig hobby där man lär sig mycket om hur saker och ting fungerar i naturen, och det är en hobby som man aldrig blir fullt ut lärd på. Man lär sig att se allt det vackra världen och livet har att erbjuda och man blir också ödmjuk inför det man ser och lär sig. Man ser ett sammanhang i djur- och växtriket och man får en annan förståelse i hur allt hänger ihop, och att allt man gör ger antingen en bra eller en mindre bra reaktion i andra änden. Man träffar och skaffar kompisar med lika värderingar och dessa relationer varar oftast livet ut. Det är många bra saker som fiskeintresset för med sig! Iallafall har det varit så för mig!

Stanna upp och se dig omkring! Det är vackert omkring oss!
Att stanna upp och bara sitta ner och njuta av stunden och allt vackert är något som allt oftare händer mig, Det ger ett lugn som balanserar upp alla måsten som kan finnas i livet.

Det min pappa och morfar gjorde för mig när jag växte upp, kommer jag alltid att vara tacksam för. De närde och lärde mig att bli en fisketok! Jag älskade att fiska från första stund och jag älskar det än! Fisket har gett mig så mycket och fortsätter än att bara ge och ge, och jag är tacksam för allt fiskeintresset har gett och ger mig!

Abumatic rullen som jag fick av min pappa går nu vidare i arv till min dotter.
Rullen jag fick av min pappa går vidare i arv till min dotter, och förhoppningsvis ger den henne ett livslångt intresse och lika många och roliga minnen som den gav mig.

Jag har fått och får fortfarande nya vänner och bekanta. Jag får uppleva avkopplande och avstressande stunder såväl som hänryckande, skrämmande och lyckorusiga stunder. Jag får stunder för mig själv som ger mig styrka att sköta det vuxenlivets vardag kastar på mig, och det är allt det här jag vill föra vidare till min dotter. Om så bara en smula av det…

Oj vad det blev mycket som drog iväg i pladder, men jag hoppas att ni förstod vad jag menade! Kärnan i det hela är allt det fisket gett och fortsätter att ge mig, och att jag utan fisket inte skulle vara den person jag är!

Och trots att förutsättningarna hela tiden ändras så är ändå grunden densamma, nämligen den där pojkaktiga känslan av frihet och spänning och avkoppling i ett och samma paket…

Ta nu tillvara på varje stund av fiske och ta med dig dina kära så ofta du kan, men glöm för allt i världen inte bort att ta egna små stunder av fiske som en paus i allt! De behövs…

Fiska På!

A.S.F – Magnus Bozell

Om A S F / Magnus Bozell

En helt vanlig pappa och man som älskar i stort sett allt som har med fiske att göra! Fiskar helst med fluga och lätt spinn efter Öring, Harr, Abborre och Gädda i älvar, åar, hav, sjöar och tjärnar. Fiskeintresset började i unga år när jag fick följa med min idol och morfar på bäckmete i Rämmaån i Älvdalen, inkletad i äkta gammal Bäckolja av mormor...

Se Även

Hemulån i Mora är vacker men svår att fiska fluga i

Äntligen är fisket igång på riktigt!

Våren har varit lång, kall och segdragen, men nu är värmen här och fisket har …

Kommentera