Hemulån i Mora är vacker men svår att fiska fluga i
I och ovan Hemus ser Hemulån ut så här. Svår och snårig och nästan omöjlig att flugfiska i. Men ån och området är otroligt vackert och trolskt, och här och där finns det luckor att vifta ut en fluga. Väl värt ett försök då feta öringar kan lura i hålorna.

Äntligen är fisket igång på riktigt!

Våren har varit lång, kall och segdragen, men nu är värmen här och fisket har dragit igång på riktigt!

Lite och kallt vatten = sen och utdragen gäddlek

Det har varit en lång och kall vår här i norra Dalarna. Det har också varit extremt torrt,  och kombinationen kyla och lite vatten i sjöar och åar har försenat fiskarnas lek avsevärt. Till exempel så har jag de senaste åren brukat se gäddorna leka nere i viken sista veckan i april till i början på maj. I år har leken dragit ut till att hålla på ända fram till detta inläggs datum i slutet av maj. Vattnet har ökat och värmen i vattnet har stigit.

Detta har gjort att fisket efter gädda har blivit väldigt utdraget och stundtals har varit magiskt för de som har varit ut, då gäddorna har varit samlade i väntan på lek under en lång tid.

Mitt fiske har under våren begränsat sig till två försök efter abborre nere i Vikaviken. Dock utan resultat. Ett nytt ekolod har införskaffats så turerna i båten har mest handlat om att komma igång och lära mig ekolodets funktioner, och fisket har kommit i andra hand. Det låter kanske som en undanflykt, men det är faktiskt inte så jäkla lätt att få till och förstå dessa moderna underverk som dagens ekolod är.

Jag har köpt ett nytt ekolod
Ett ekolod har införskaffats så nu har abborrarna inte en chans!

Nu är mitt fiske igång på riktigt

Första turen med flugspö gick till den lilla fina ån Hemulån. Jag fiskade ofta i ån förr och då i den nedre delen nedanför Oxbergsvägen. Det var höstfiske med fluga efter harr som gällde då, och nästan varje gång fick jag harr på 40 cm och över. Små svarta torrflugor var ett säkert kort, och det var skitkul att smyga på de försiktigt vakande fiskarna.

Öring på 89 cm i Hemulån

Nu är det säkert minst tio år sedan jag fiskat i den, men i höstas väcktes intresset på nytt. Då installerades nämligen en fiskräknare med livekamera i ån, och jäklar vilken spännande underhållning det är att kolla på den!

I höstas kunde man se allt möjligt simma förbi kameran. Det var allt från utter och bäver till öring och harr som simmade förbi. Bland annat en Siljansöring på hela 89 centimeter!! Jisses!!

Även i år har en del fina öringar simmat upp i ån, men det var inte dessa som fick mig att bege mig med flugspöt till ån. Eller, ja jo, lite kanske… För visst kittlar det lite extra att ha chansen att få en stor öring på kroken! Nu i dagarna efter turen dit så har vattnet ökat, och allt mer fisk rör sig upp och ner förbi kameran. Bland annat så har några riktigt fina abborrar simmat förbi, och dom tänker jag testa till hugg nån dag.

Det simmar stor abborre i Hemulån
Alltså…den här abborren är stor den, och den simmar omkring i Hemulån!

Alltså gå in och kolla kameran! Den är helt beroendeframkallande att titta på! Länk hittar ni längst ner i inlägget…

Fin harr på andra kastet

Första Harren 2017 tog jag i Hemulån på torrfluga

Jag och kompisen Johan beslutade att börja fisket bakom Unihoc Arena ganska centralt i Mora. Jag med fluga och Johan med spinn. Redan andra kastet med torrfluga resulterade i en skaplig harr som gav en fin fight på min lätta utrustning. Kul som fanken!

Johan Bettner drar en öring i Hemulån

Johan drog några mindre öringar på spinn, men det blev inte mer än så den här gången. Vi gick mest och kollade in ån uppströms och fikade och njöt. Inte fel det heller!

Äntligen abborre

Även om jag har testat i Vikaviken två gånger efter abborre så räknar jag det inte som riktiga och serösa försök. Skyller på det nya ekolodet och väder, he he. Nej jag räknar senaste turen när jag följde min goda vän Jörgen på ett lite hemligt ställe. Han hade varit där några gånger under våren och haft blandat bra och dåligt fiske. Sjön har otroligt klart vatten och håller en fin stam av grov abborre, men som alla lite större fiskar är dom ofta svårflörtade.

Abborren leker

Det var en ganska varm kväll när vi fiskade. Blandat med moln och sol med 17 grader i luften och 13 grader i  vattnet. Där vi la i våra portabla minibåtar såg vi fullt av rom och en hel del fjäll på botten, vilket visade på att leken var klar. Iallafall näst intill, för jag såg en hel del grov abborre som simmade omkring under båten.

Jag satt och fiskade dropshot på cirka 4 meter på en kant ner mot 7-8 meter när jag plötsligt såg 4 stycken riktigt grova borrar kolla in jiggen. Försiktigt testade jag alla möjliga jiggar och tekniker, men icke…de vägrade hugga.

Hugg på fri drift med dropshot

Efter ett tag så tröttnade jag på de ovilliga abborrarna och började drifta med vinden över sjön. Ett nafs kom ganska direkt, men sen blev det lugnt i en timme igen. Jag rodde upp i vinden och började om, men utan resultat även denna gång.

 

Gjorde om samma sak igen men när jag drivit halva sträckan igen utan hugg så bytte jag till en jigg jag kallar ”Green Nuclear Glow”, och då small det! Två nafs, jag lyfte jiggen och släppte ner, linan blev slak innan botten, distinkt mothugg och abborre på kroken. Det blev en bra fight på nån minut, sen landade jag en fin abborre på 39 cm och 0.74 kg i vikt.

Första Abborren 2017 var skaplig och tog på dropshot

Det blev inget mer, men jag tycker ändå att det blev en bra start på årets abborrfiske, för det är inte ofta året startar med en abborre över halvkilot för mig. Så jag är nöjd och hoppas att det fortsätter i samma stil. Iallafall storleksmässigt!

 

Kom igen nu sommar och sommarfiske! Ge mig allt du har…jag är redo!

Fiska På….

….och njut gärna av en fika lite då och då! =)

/M Bozell

Länkar:

Fiskräknare i Hemulån

Om A S F / Magnus Bozell

En helt vanlig pappa och man som älskar i stort sett allt som har med fiske att göra! Fiskar helst med fluga och lätt spinn efter Öring, Harr, Abborre och Gädda i älvar, åar, hav, sjöar och tjärnar. Fiskeintresset började i unga år när jag fick följa med min idol och morfar på bäckmete i Rämmaån i Älvdalen, inkletad i äkta gammal Bäckolja av mormor...

Se Även

Jag vilar flugspöt och tittar på solnedgången

Österdalälven öppnar för året

Så kom äntligen 16 maj och första chansen att få vifta med flugspöt efter öring …

Kommentera