Abborre på skogen blev Gädda!

Förra veckans tips om bra fart på Abborre i skogstjärnen resulterade i två Gäddor men ingen Abborre!

Dags att sjösätta minibåten i skogstjärnen!

 

Det var blåsigt uppe på tjärnen i skogen, men det var ljumma vindar som träffade mig och Jörgen där vi guppade omkring i våra minibåtar. Vi letade Abborre som enligt tips från en fiskande vän troligtvis hade samlats för lek någonstans den klara lilla skogstjärnen.

Jörgen sökte av tjärnen med sitt ekolod men lyckades inte lokalisera mer än en stackars liten fisk, och den vägrade naturligtvis dessutom att sammarbeta.

Eftersom det blåste friskt mitt på tjärnen så sökte jag istället lä i ena änden, och sökte med olika varianter av gummi och lite olika metoder av jiggfiske både in mot land och ut över en djupkant. Detta resulterade i ett skapligt hugg, men det var också allt! Då hade det gått nästan två timmar av resultatlöst fiske, och det kändes som ett brake för fika var det enda rätta.

En paus i fisket för fika är aldrig fel!

Efter två koppar svart kaffe och en kexchoklad var det dags att ge sig på det igen, men nu bestämde jag mig för att testa något nytt. Jag hade med mig flugspö och gäddflugor, men istället för flugspö så satte jag ihop en tafs för att jiggfiska med flugan.

Nu för tiden så fiskar jag alltid med en egenbunden tafs i grov nylonlina när jag spinnfiskar, med ett beteslås i ena änden och ett lekande i andra änden precis som en vanlig tafs. Jag knyter dessutom dessa tafsar i lite olika längder så att det går att byta tafs för att variera beroende på vilket bete jag fiskar med. Jag ska gå in närmare på hur jag knyter tafsarna, och när och varför jag fiskar med dom  i nåt annat inlägg framöver…

Hursomhelst… Jag satte på en ganska kort tafs och häktade på ett 10-grams päronsänke på huvudlinan, och en gäddfluga längst ut på tafsen. Flugan var inte så stor – cirka 15 cm – och tanken var att någon borre skulle fatta tycke.

Jag rodde ut i vinden som blåste så att jag skulle driva rätt över hela tjärnen, och tanken var att glida med och släpjigga mig med vinden till andra änden. På så sätt skulle jag minimera kastandet, och dessutom få ganska lagom fart på jiggen i mitt sök efter fisk.

Nu kom jag inte så långt för det högg ganska så omgående, och det var ett bestämt hugg. Först trodde jag att det var en Abborre då den knyckte och stretade rejält i början så där som en Abborre gör, men rätt snart förstod jag att det var en Gädda jag hade på kroken. Även om det nu var Abborre jag jagade så blev jag ändå glad, precis som alla fiskare blir när det sitter en fisk i andra änden av linan.

Gäddan gjorde allt för att komma loss och bjöd på några rejäla luftsprång invid båten!

 

Gäddan vägde runt två kilo men det var riktigt bra fart på den, och den både hoppade och drog iväg på några rusningar som fick det lilla UL-spöt att gå i båge och rullen att skorra härligt. Glad över att jiggflugan gett resultat så bestämde jag mig för att byta haspelspö mot flugspö, och upprepa proceduren med driftfiske.

Det var fluga gäddorna i tjärnen ville ha!

Den här gången tog det längre tid och jag gled ända över till andra sidan, där jag sakta började ro snett med vinden längs en vasskant en bit ut från land. Vid en udde fick jag sätta lite mer fart på årorna för att inte åka upp på land, och när fluglinan följde efter i en båge och flugan fick lite mer fart, ja då small det till!

Det var bra fart på Gäddan som kändes större på flugspöt än den var!

Det blev en härlig fight med bågnande flugspö, och även lite spännande då vinden låg på rätt hårt och obevekligt pressade mig allt närmare stenar och stockar i strandkanten.

Efter en kul fight fick Gäddan simma tillbaka ner i det klara vattnet!Blåsten gjorde att jag stötte in i land efter att Gäddan släppts tillbaka!

 

Tur då att Gäddan var stark och ville simma ut mot mitten, så att min fart bromsades upp. Efter en stund gav hon dock upp och flöt upp bredvid båten, jag krokade av och tackade för dansen och lät henne simma hem igen.

 

 

Vi gav upp strax efter detta, och åtminstone jag var nöjd och glad med fisketuren. Jörgen pratade iallafall på hemvägen så han verkade inte allt för deppig trots att han gick bom. Och Jörgen…det blir nya turer och nya tag och tills dess kan du ju alltid tänka på den där gigantiska Gäddan på dryga 12 kilo du tog förra året, medans jag drar fisk och du går bom! ?

 

 

 

Fiska På!

 

 

A Swede Fishing / Magnus Bozell

Om A S F / Magnus Bozell

En helt vanlig pappa och man som älskar i stort sett allt som har med fiske att göra! Fiskar helst med fluga och lätt spinn efter Öring, Harr, Abborre och Gädda i älvar, åar, hav, sjöar och tjärnar. Fiskeintresset började i unga år när jag fick följa med min idol och morfar på bäckmete i Rämmaån i Älvdalen, inkletad i äkta gammal Bäckolja av mormor...

Se Även

Hemulån i Mora är vacker men svår att fiska fluga i

Äntligen är fisket igång på riktigt!

Våren har varit lång, kall och segdragen, men nu är värmen här och fisket har …

Kommentera